Recensie Pechstrook- Kris Van Steenberge
Recensie
Titel: Pechstrook
Auteur: Kris van Steenberge
Uitgeverij: Pelckman
Genre: Roman
Uitgave: 2024
Met dank aan: Storytel
Een tip van een Haagse boekhandel, dus ik was erg nieuwsgierig. Jij toch ook? Kris van Steenberge (1963) is een Vlaamse auteur, die van woorden houdt. Na het lezen van dit boek, wordt dit zeker duidelijk. Woesten (2013) was zijn debuut. Verhalen over zijn inwonende vader waren zijn inspiratie hiervoor.
"Kris heeft iets met woorden. Hij speelt ze, vertelt ze, kneedt ze, schrijft ze. Hij beroert ze in zijn hoofd, achter de strenge frons van zijn rimpels. Hij lijkt dan boos te kijken. Maar dat is niet zo. Hij is dan gewoon weg ... van hier."
(Bron: https://www.krisvansteenberge.be/bio)
Met zijn debuut 'Woesten' schreef de Vlaamse auteur een bekroonde en zeer goed gewaardeerde roman. Het kan niet anders dat zijn nieuwste roman "Pechstrook' ook hoge ogen zal gooien. Het is in ieder geval het boek van de maand, bij boekhandel Paagman. Dus ik waagde de sprong.
Pechstrook beschrijft de gevolgen van schuld en lang zwijgen. Emoties moeten worden uitgesproken, gebeurt dit niet dan kan dit een ware explosie tot gevolg hebben. Met grote gevolgen.
De roman Pechstrook beschrijft een zeer psychologisch portret van een man die gedoemd lijkt voor pech. Natuurlijk heeft dit zijn achtergrond. De lezer wordt getracteerd op 3 verhaallijnen. Gedurende het boek vordert wordt er meer duidelijk. Alles hangt samen met een vakantie naar het stadje Dinant. De citadel, hoog gelegen, wordt bezocht en iedereen is druk, te druk met foto's maken zodat ze te laat zijn om de kinderwagen goed vast te grijpen als er een ferme windvlaag voorbij raast. De paniek breekt uit als de wagen met peuter van de trap af kiepert. Daarna is er een grote stilte.
Die stilte en het zwijgen typeert het boek.
Door de wisselperspectief wordt het verhaal vertelt door vader Danny, moeder Nicole en ook zoon Raphaël. Om beurten vertellen zij hun verhaal en details van het drama-moment tot nu. In een periode van ruim 20 jaar wordt duidelijk gemaakt, wat schuld en stilte kan doen met een heel gezin. Het geeft ontworteling en ontsporing. Maar ook een obsessief gevoel van zorgen voor elkaar. Elkaar goed beschermen. Wat bijna voelbaar is.
In begin zal je als lezer mogelijk moeten wennen aan de taal die deze Vlaamse auteur gebruikt. Echter na een aantal hoofdstukken wen je hier aan en bemerk je ook het mooie taalgebruik. Het is erg bijzonder hoe hij de nadruk kan leggen op een moment, door bepaalde woorden te herhalen. Zo begrijp je de essentie er van heel goed.
De karakters worden zeer goed neergezet. Vader Danny is veel van huis vanwege zijn beroep als vrachtwagenchauffeur. Moeder Nicole werkt soms extra diensten in de zorg. Zoontje Raphaël is veel alleen thuis en zorgt veel voor het zusje wat zij later er bij krijgen. Elk personage heeft zijn eigen bijzonderheden, wat zeer goed tot uiting komt.
Pechstrook geschreven door de Vlaming Kris van Steenberge is een zeer bijzonder verhaal. Als een ware taal-virtuoos neemt deze auteur je mee, naar de wereld van schuld, stilte en vooral Raphaël. Hij is toch wel de hoofdpersoon. Het beschermende karakter heeft hij een beetje van zijn vader, al was die daar in Dinant wel erg laat mee. Te laat.
Waardering ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Pechstrook is hartverwarmend, indrukwekkend maar ook triest. Te triest voor woordrn.
Ern dikke asnrqder.
Groetjes Annette
Birdy's Boeken
Reacties
Een reactie posten